Úspešný životopis

Lenka Jusko

Máme tu nový rok, no rovnako ako v tom predchádzajúcom na nič nemáme toľko času, koľko by sme chceli, či potrebovali. Písaním nového životopisu, či úpravou toho pôvodného trávime mnohokrát hodiny. Každý kto životopis píše dúfa, že jeho čítaniu niekto na druhej strane venuje dostatok času a prečíta si ho celý. Pravdou však je, že na zaujatie osoby, ktorá bude čítať vaše starostlivo pripravené Curriculum vitae máte menej ako 10 sekúnd. Toľko času totiž v priemere strávia recruiteri prezeraním životopisu pred tým, ako sa rozhodnú, či mu chcú venovať času viac.

Na zaujatie osoby, ktorá bude čítať vaše starostlivo pripravené Curriculum vitae máte menej ako 10 sekúnd.

Úspešný životopis

Ako zaujať hneď?

Napríklad jednou vetou ktorá vzbudí pozornosť priamo pod vašim menom či na mieste, kde určite zaujmú oko čitateľa. Poskytnite recruiterovi krátke zhrnutie toho, kto ste.

Uchádzate sa o pozíciu zvárača? Skúste niečo ako: “Dlhoročný zvárač s úradnými skúškami na špeciálne metódy zvárania so skúsenosťami s prácou na stavbách doma aj v zahraničí.”

Plánujete návrat do pracovného sveta po rodičovskej dovolenke? Zaujať by mohlo napríklad: “Aktívna žena s výborným time management-om, schopná dobre reagovať na nepredvídateľné situácie a prevziať zodpovednosť, ktorá hľadá nové pracovné výzvy.”

Nech sa už uchádzate o akúkoľvek pozíciu a máte za sebou akékoľvek skúsenosti, buďte hlavne úprimní. Opis by mal byť pravdivý. Pre skúseného personalistu nie je zložité rýchlo prekuknúť „fake“.

Ako veľmi sa snažiť zaujať?

Nie priveľmi. Snažiť sa byť priveľmi výnimočný môže rýchlejšie poukázať na vaše slabšie miesta. Nebuďte pri písaní výnimoční len preto, aby ste boli výnimoční. Zaujať a odlíšiť sa od ostatných kandidátov by ste sa mali tým, čo prinášate na stôl. Pri písaní životopisu sa zamerajte nie len na to, čo ste v minulosti robili, ale aj na to, čo ste dosiahli.

Zaujať a odlíšiť sa od ostatných kandidátov by ste sa mali tým, čo prinášate na stôl.

Pre ilustráciu, ak sa uchádzate o pozíciu obchodného zástupcu a máte predchádzajúce skúsenosti, nezabudnite napríklad na: “Medziročné zvýšenie výnosnosti z predaja z X% na Y%”, alebo “akvirovanie X nových zákazníkov v hodnote XY EUR na zákazkách”. Nekopírujte odporúčané zaujímavé formulky, ktoré poradí Google vyhľadávanie pri zadaní „ako si napísať životopis“.

  • Medziročné zvýšenie výnosnosti z predaja z X% na Y%
  • Akvirovanie X nových zákazníkov v hodnote XY EUR na zákazkách

Kľúč k úspechu? Forma

Poviete si, veď dôležitý je obsah. To je pravda. Pravdou je však aj to, že ak sa obsah javí nie dobre prehľadný, recruiteri mu nebudú s najväčšou pravdepodobnosťou venovať ani povestných 10 sekúnd. Pri životopise preto neplatí “viac je vždy viac”. Čím je v životopise ľahšie nájsť požadované informácie, tým väčšiu šancu na jeho dočítanie máte.

Životopis by nemal byť dlhší ako 2 strany, najdôležitejšie informácie (ako skúsenosti, úspechy, vzdelanie) by mali byť uvedené v hornej tretine životopisu. Ak máte za sebou 30 rokov praxe a veľa pracovných skúseností, uveďte len niekoľko posledných, prípadne vyberte tie, ktoré sú relevantné pre pozíciu o ktorú sa uchádzate. Ak ste krátko po ukončení školy a skúseností máte menej, nemusíte plniť životopis všetkými letnými brigádami. Je skvelé, že ste mali chuť pracovať od mladého veku a máte pracovné návyky, ale „Čapovanie piva na Zemplínskej Šírave počas letnej sezóny“ do životopisu nepatrí (ak priamo nesúvisí s charakterom pozície o ktorú sa uchádzate). Uveďte radšej skúsenosť zo školskej praxe, či tému vašej diplomovej práci. A žiadne priznávanie sa k známkam či červeným diplomom!

Čapovanie piva na Zemplínskej Šírave počas letnej sezóny do životopisu nepatrí

Ak nie ste umelec, grafik, či dizajnér, vhodnejšie je držať sa čo najčistejšej formy. Nepoužívajte zbytočné farby, netradičné fonty písma či veľké a hrubé písmená na striedačku bez dobrého dôvodu. Ak sa však uchádzate o pozíciu, ktorá predpokladá vašu tvorivosť, môžete byť pri vzhľade životopisu odvážnejší a zároveň sa môžete prezentovať bez obmedzenia napríklad v portfóliu, ktoré k životopisu priložíte. Forma životopisu ktorý potenciálnemu zamestnávateľovi posielate by mala byť vhodná pre pozíciu, o ktorú sa uchádzate.

Šablóny

Vyskúšajte našu bezplatnú alebo jednu z prémiových šablón.

Životopis šablónaZADARMOVyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť
Životopis šablónaPREMIUM Vyplniť

Pred písaním životopisu sa uistite, že na pozíciu spĺňate predpoklady

Nie je to zlaté pravidlo u všetkých zamestnávateľov inzerujúcich pracovné ponuky, ale kvalifikácia a skúsenosti ktoré sú v popise pozície uvedené, sú takmer s určitosťou tie, ktoré pre výkon danej pozície zamestnanec potrebuje. Zamestnávatelia si nevymýšľajú zbytočné požiadavky, aby odradili čo najviac uchádzačov. Práve naopak. Chcú čo najpresnejšie špecifikovať svoje predstavy o profile kandidáta, aby na pozíciu reagovali všetci, ktorí dané kritéria spĺňajú.

Či sa už uchádzate o pracovnú pozíciu čašníka alebo jadrového fyzika, neuvádzajte si do životopisu vzdelanie či skúsenosti, ktoré naozaj nemáte, no myslíte si, že by zamestnávateľa mohli zaujať. Možno vám malé dofarbenie dopomôže k pozvánke na pohovor, no s istotou vám už k pozvánke do ďalšieho kola výberového konania nepomôže. Mnohé informácie zo životopisu sú overiteľné už pri telefonickom prescreeningu (predvýbere), alebo priamo na osobnom pohovore.

Niečo navyše

Poslali ste spoločnosti životopis, aktuálne ste kandidát číslo 48. Čo vás odlíši od kandidátov číslo 56 alebo 27 a urobí Vás zapamätateľným? Niečo navyše. Niečo, čo priamo nemusí súvisieť s Vašim vzdelaním či pracovnými skúsenosťami.

Môžete obohatiť čítajúceho o krátky náhľad do toho, kto ste mimo pracovného prostredia. Aké máte obľúbené mimopracovné aktivity, či vykonávate dobrovoľnícku činnosť, čo vás baví alebo obohacuje, čomu by ste sa v budúcnosti chceli venovať. Takto si k vám čítajúci vytvorí konkrétnejšiu asociáciu a bude si lepšie vedieť predstaviť váš spoločný osobný rozhovor. Určite sa však nerozpisujte o svojom obľúbenom hudobnom žánri, nepíšte že radi spíte a pozeráte filmy. Na konkrétnejšiu prezentáciu svojej osobnosti budete mať priestor v motivačnom liste, prípadne na pracovnom pohovore.

A aby si čítajúci spojil kandidáta s prečítanými informáciami, bolo by vhodné aby si vás vedel priradiť k tvári na fotke v životopise, ale o tom snáď už v 2020 netreba... Ak predsa, zaslúži si to priestor pre vlastný článok.

Malá chyba, veľká chyba

Dnes sa vás už nikto na známky z diktátov pýtať nebude a našťastie majú dnešné textové editory možnosť kontroly a korektúry textu. Ale nikto a nič nie je stopercentné. Prečítajte si hotový životopis a presvedčte sa, že v ňom nemáte gramatické alebo hrubé štylistické chyby. Keď ste už presvedčení o bezchybnosti textu, životopis zatvorte a vráťte sa k jeho prečítaniu ešte raz na druhý deň. Pár čerstvo vyspatých očí môže zbadať chybu, ktorá tam ešte včera “nebola”. Ak máte možnosť, dajte životopis pred jeho odoslaním prečítať aj niekomu inému. Nechcete predsa, aby si váš potenciálny zamestnávateľ myslel, že by ste boli v práci rovnako nedôslední či nepozorní.

Pomohli sme ? Dajte o nás vedieť aj ďalším!
Autor článku:
Lenka Jusko
HR špecialista & Recruiter

Som Lenka. Humanitné odbory ma zaujímali už od strednej školy, preto som sa rozhodla venovať sa na bakalárskom stupni Manažmentu ľudských zdrojov, na inžinierskom stupni Ekonomike a manažmente malých a stredných podnikov. Neskôr som si rozšírila vedomosti profesijným štúdiom Executive MBA. Už počas štúdia na vysokej škole som pracovala v personálnej agentúre ako administrátor a recruiter. Veľa som sa o HR v praxi naučila v špecifických oblastiach, v ktorých pôsobili moji ďalší zamestnávatelia, a to súkromný poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby a neskôr IT spoločnosť. Inak som najmä z mäsa a kostí, spokojná manželka, mama, patrí ku nám aj pes a kocúr, energiou ma nabíja najmä čerstvý vzduch a príroda. Verím v „Change your thoughts and you change your world.“